A legfontosabb tények a rosszindulatú melanomáról

1605
HOZZÁSZÓLÁS:

A rosszindulatú melanoma főként a keleti országokban előforduló rák, valószínűleg az intenzív lesülési mód és az erősen napfényes országokba történő utazások miatt. Minden kort érint, de főként a fiatal, szőke vagy vörös, világos bőrű és szemű felnőtteknél következik be, akik rosszul sülnek le és könnyen érheti őket napszúrás.

napozas

Több pigmentfolt (anyajegy) vagy lencse jelenléte a bőrrák számára kedvező tényező. Rosszindulatiú melanoma előzmények a családban szintén nagy kockázati tényezőt jelentenek.

A rosszindulatú melanoma a „lesülési sejtekből”, melanocitákból kiindulva fejlődik ki, gyakran a lábakon és a törzsön, különösen a háton.

Az elején a tumor lassan fejlődik ki, és a felületen marad; csak nagyon lassan vastagodik meg. Ezért döntő jelentőségű nagyon hamar kideríteni a melanomát, még mielőtt mélyebbre hatolna.

Árulkodó jelek

Egy barna foltról vagy anyajegyről van szó, amely szabálytalan peremekkel növekszik; megváltoztatja a színét, többé-kevésbé sötét, piros-barnás vagy tisztán feketés zónákat mutatva.

A melanománál lassabb a vérzés, kivéve a dörzsölésnek kitett zónában: öv, melltartó-pánt stb.

Mit kell tenni?

Figyeljük meg a pigmentfoltokat, valamint a napsütésnek kitett anyajegyeket vagy ruhakidörzsöléseket a bőrünkön és a hozzátartozóinkon.

Ha a legkisebb kétely merül fel egy barna folt módosulásával kapcsolatosan, haladéktalanul konzultáljunk a bőrgyógyásszal.

Diagnózis és orvosi kezelés

A bőrgyógyász megvizsgálja jó megvilágításban és nagyítóval a kérdéses sérülést; ha rendellenességre gyanakszik, az egészséges bőrön elég szélesen áthaladva, leveszi a szemölcsöt, hogy mikroszkóp alatt megvizsgálja. A sebet néhány öltéssel zárja.

Néha jóindulatú anyajegyről van szó vagy egy közönséges szeborreás szemölcsről. Más esetekben ez egy kezdődő melanoma.

Ha a melanomát elhanyagolják és későn veszik észre, 1 mm-t meghaladó vastagsággal, fennáll a nyirokcsomók felé terjedés kockázata (mirigybántalom), ami szélesebb kimetszést és nyirokcsomó kezelést indokol. A továbbfejlődés legkockázatosabb formája az áttételek megjelenése a tüdőkön és az agyban.

Egyéb bőrrákok

Ezek szintén a nap- vagy ultraibolya sugárzáshoz kapcsolódnak (a szoláriumos, UVA-s barnulás valószínűleg hasonló okot jelent).

A bőrrákok az arcon és a nyakon jelennek meg, és gyakoribbak a napozás megszállottainál, a tengerészeknél és a földművelőknél, valamint azoknál, akiknél az érintett régiókat röntgenterápiás besugárzás érte.

Egy szemölcs, ekcéma, kisebb kifekélyesedés rákos basalsejteként szimulálhat. Kialakulásuk tisztán lokális. Egy esetleges elő szövetvizsgálatot követően, folyékony nitrogénnel vagy elektrokoagulációval (sebészi diatermiás kezelés) meg lehet őket semmisíteni.

A rákos tövissejtek kimagasodott ekcémára hasonlítanak, egy kis kifekélyesedéssel. Fennáll a szomszédos nyiroksejtek felé terjedés kockázata; a kezelésnek tehát korainak és határozottnak kell lennie, sebészetileg vagy elektrokoagulációval.

Legyünk körültekintőek

Ellenőrizzük figyelmesen a bőrünket és nézessük meg a hátunkat egy hozzátartozónkkal rendszeresen. Ez annál fontosabb, minél inkább ki voltunk téve a napsütésnek kisgyerekkorunktól, valamint ha szőkék vagy vörösek vagyunk fehér bőrrel, illetve, ha erős egyenlítői napsütéses országba utazunk.

Vizsgáltassuk meg az egész családot, ha az egyik családtagnak melanomája van vagy más bőrrákja, mert fennáll a családi hajlam.

Legyünk óvatosak a napozással, főként, ha szőkék vagy vörösek vagyunk (ruha, sapka, legalább 20-as fényerősségű napkrém). Ne hagyjuk a gyereket meztelenül járni a parton.

Egy kezdődő melanoma kimetszése után, különösen legyünk körültekintőek, és védjük teljes mértékben magunkat (legalább 30-as fényerősségű napkrémmel) minden napfény besugárzástól.

1605
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38634
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]