Milyen módszerekkel kezelhető a melanoma?

1480
HOZZÁSZÓLÁS:

1.) Műtét

A melanoma szokásosan elsőként választott kezelése a műtét, amellyel eltávolítják a daganatot, valamint a környező egészséges szövet egy részét („biztonsági zóna”), így nagy valószínűséggel nem marad a testben rákmelanoma3os terület.

Az eltávolítandó környező egészséges bőr szélessége és mélysége a melanoma vastagságától függ, azaz, hogy milyen mélyre terjedt a daganat a bőr szöveteiben. Ha a melanoma vékony, és a biopsziával kielégítő eredményt érnek el, olykor nincs is szükség további műtétre.

Ha a biopszia során nem sikerül a daganat egészét eltávolítani, azt műtéttel metszik ki. A legtöbb esetben azonban a biopsziát műtét követi, amely során a daganatot övező, egészséges küllemű szövetet vágják ki. Ha nagy bőrdarabot kell eltávolítani, akkor azzal egy időben bőrátültetést is végeznek: a hiányzó bőrt a test más részeiről vett bőrrel pótolják.

Újabban az ún. őrszemnyirokcsomót is eltávolítják szövettani vizsgálat céljából. Őrszemnyirokcsomónak azt a nyirokcsomót nevezzük, amelyiket a daganat felől érkező nyirokerek elsőként érnek el. A műtét előtt jelzett anyaggal vagy festékkel követik a nyirokelfolyás útját a daganattól, és a bőrön keresztül megjelölt őrszemnyirokcsomót egy kis metszéssel kiemelik. Ha a nyirokcsomóban mikroszkóposán találnak áttétet, a biztonság kedvéért a többi nyirokcsomót is eltávolítják arról a területről. Ez már egy nagyobb műtét.

A nyirokcsomók daganatos érintettsége alapján tervezhető meg a további, ún. adjuváns kezelés, melynek során a beteg kemoterápiában, sugárkezelésben, biológiai kezelésben, illetve ezek kombinációjában részesül.

2.) Kemoterápia

Rákellenes gyógyszerek alkalmazása, amelyek a szervezet minden részében elpusztítják a daganatsejteket. Kemoterápia (citosztatikus kezelés) alkalmazható a műtét után esetleg a testben maradt ráksejtek elpusztítására, a daganatnövekedés gátlására, vagy a betegség tüneteinek enyhítésére.

A kemoterápia szisztémás kezelés, amely azt jelenti, hogy a gyógyszerek belépnek a véráramba, és vándorolnak a szervezetben. A legtöbb daganatellenes szert injekció formájában adják közvetlenül a vénába (iv.), vagy kanült (vékony csövet) helyeznek be a nagy vénákba, amelyet addig hagynak ott, ameddig szükséges.

Egyes daganatellenes gyógyszereket tablettában adagolnak. A kemoterápiát ciklusokban adják: a kezelési időszakokat kezelésmentes időszakokkal váltogatják. A kezelést a beteg a kórházban kapja meg, a választott gyógyszerektől és a beteg állapotától függően rövid kórházi bennfekvésre is sor kerülhet.

Jelenleg kísérletek tárgya a végtagba adott rákellenes szerek alkalmazása, ha a melanoma a karon vagy a lábon alakult ki: A végtag keringését elszorítják, s a gyógyszert közvetlenül a végtagban maradt vérbe juttatják, így a szer nagy dózisban pontosan a melanoma területére kerül. A gyógyszer nagy része a végtagban marad, ezért ez a módszer nem nevezhető szisztémás kezelésnek.

3.) Biológiai kezelés

Ez a kezelési módszer – közvetlenül vagy közvetetten -a szervezet immunrendszerét használja fel a daganat leküzdésében, illetve a többi kezelés mellékhatásainak enyhítésében.

Az immunrendszer megtalálja a daganatsejteket a szervezetben, és igyekszik elpusztítani őket. A biológiai kezelést arra használják, hogy az immunrendszer természetes daganatellenes működését helyreállítsák, ösztönözzék vagy fokozzák.

A biológiai kezelés is szisztémás kezelés, amelyben ún. biológiai választ módosító anyagokat alkalmaznak. Ezeket a szervezet maga is előállítja kis mennyiségben, s felhasználja a fertőzések és egyéb betegségek elleni küzdelemben. Laboratóriumban ezek az anyagok nagy mennyiségben előállíthatók, s a rákellenes kezelésben jól hasznosíthatók.

A biológiai kezelés alkalmazható műtét után önmagában vagy kemoterápiával, illetve sugárterápiával kombinálva, a visszamaradt ráksejtek elpusztításának elősegítésére vagy a melanoma kiújulásának megelőzésére is.

A kiújulás tekintetében nagy kockázatú betegeknek a műtét után interferon-alfát adnak. A legtöbbször vénás injekció (iv.) formájában adják, jelenleg is folyó kutatásokban vizsgálják a kolóniastimuláló faktorokat és a különféle „tumorvakcinákat” a biológiai kezelésben.

4.) Sugárkezelés

A sugárkezelés (radioterápia) helyi kezelés, amelyet a melanoma egyes tüneteinek megszüntetésére alkalmaznak. Nagy energiájú sugárzással elpusztíthatók a rákos sejtek. Rendszerint agyi, csont vagy más áttét esetén javasolják a betegség előrehaladásának lassítására.

1480
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38634
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]