Melyek a melanoma kockázati tényezői, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?

1982
HOZZÁSZÓLÁS:

A melanoma kialakulására hajlamosító tényezők (rizikótényezők) ma is intenzív kutatások tárgyát képezik, mert ismeretükkel hatékonyabban megelőzhető lenne e daganattípus kialakulása. Jelenleg a kialakulás pontos mechanizmusa nem tisztázott.anyajegy

Annyi bizonyos, hogy a betegség nem fertőző, tehát nem lehet „elkapni”. A rizikótényezők fogalom olyan tényezőket takar, amelyeket a kutatók sokkal gyakrabban fedeztek fel a melanomában szenvedőkben, mint az egészségesek körében.

Fontos azonban leszögeznünk, hogy e tényezők fennállása nem azt jelenti, hogy valakinél biztosan melanoma fog kialakulni, ugyanakkor sok melanomában szenvedő betegnél nem találhatók fel az alábbiakban ismertetett kockázati tényezők.

Melyek a melanoma kialakulásának rizikótényezői?

  • Melanoma a családi kórtörténetben. A melanoma olykor családi halmozódást mutat (egy családon belül többször előfordul), ezért rizikótényezőnek számít, ha két vagy több közeli rokon ebben a betegségben szenvedett. A melanomas betegek mintegy 10%-ában kiderül, hogy a családban már többször előfordult a betegség. Ilyen esetben a családtagok rendszeres ellenőrző vizsgálata javasolt.
  • Mnormális (szokatlan küllemű) anyajegy (diszpláziás névusz). A normálistól eltérő anyajegyek hajlamosabbak az elfajulásra. Sokunkon látható néhány ilyen anyajegy, a kockázat azoknál fokozott, akiken számos abnormális anyajegy található. Ha az abnormális anyajegyek családi halmozódással társulnak, a rizikó különösen magas.
  • Melanoma a kórtörténetben. A második melanoma kialakulásának veszélye nagyobb azoknál, akik már szenvedtek e betegségben.
  • Gyenge immunrendszer. A test saját védekező rendszere, az immunrendszer szervtranszplantáció után adagolt gyógyszerek szedése vagy AIDS esetén legyengül, s ez fokozza a melanoma kialakulásának kockázatát.
  • Az átlagosnál jóval több (>50 db) közönséges pigmentált anyajegy. A melanoma rendszerint a már meglévő anyajegyek melanocitáiból indul ki, ezért a túl sok anyajegy fokozza a kialakulás kockázatát.
  • UV (ultraibolya) sugárzás. A szakértők véleménye szerint a melanoma világszerte emelkedő gyakoriságának oka, hogy az emberek egyre több időt töltenek a napon. A melanoma kialakulásának kockázata függ a lakóhelytől: nagyobb a rizikó, ha a lakóhely területén magas az UV-sugárzás. Az egyéb sugárforrásokból – például kvarclámpákból és szoláriumlámpákból – származó UV-sugárzás is károsítja a bőrt, és feltehetően fokozza a melanoma kockázatát.
  • Súlyos, hólyagos napégés. A gyermek- vagy tinédzserkorban szerzett egyszeri vagy többszőri súlyos, hólyagos napégés fokozza a melanoma kialakulásának kockázatát. Ezért az orvosok a szülőket rendszerint arra biztatják, hogy védjék gyermeküket a napfénytől, így csökkenthetik a kockázatot, akár megelőzhetik a betegség későbbi kialakulását. Természetesen a felnőttkori súlyos napégés is kockázati tényezőnek számít.
  • Világos bőrszín. A melanoma gyakoribb a világos bőrűekben, akik szeplő-re és napégésre hajlamosabbak (a világos bőrszínhez rendszerint vörös vagy szőke haj és világos, főleg kék szemszín társul), mint a sötét bőrűekben. A fehér emberek sokkal gyakrabban szenvednek e betegségben, mint a fekete bőrűek, valószínűleg azért, mert a napfény hamarabb károsítja a világos bőrt, mint a sötétet.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Mindezek miatt igen fontos, hogy már gyermekkorban megkezdődjön az UV-sugárzás elleni védekezés. Lehetőség szerint, dél körül (téli időszámítás idején délelőtt 10 és délután 2 között, nyári időszámítás idején délelőtt I 1 és délután 3 között) ne tartózkodjunk a napon.

Ne feledjük, hogy a megfelelő védőruházat, mint a széles karimájú kalap és a hosszú ujjú póló, felfogja a káros sugarakat, továbbá remek fényvédő naptejek és krémek is rendelkezésünkre állnak. A feltüntetett faktorszám a sugárzástól védő hatékonyságukat jelzi. A 12-30 faktorszámúak mérsékelt védőhatással rendelkeznek, az afölötti faktorszámúak azonban a káros sugarak nagy részét kiszűrik.

A szakemberek véleménye szerint ezekkel megelőzhető a melanoma kialakulása, mert visszaverik, elnyelik vagy kiszűrik mindkét típusú UV-sugárzást. Az UV-védelemmel ellátott napszemüvegek viselése szintén ajánlatos (azt a szemüveget válasszuk, amelynek címkéjén feltüntetik, hogy az üveg az UV-A- és UV-B-sugárzás 99%-át kiszűri).

Ha felmerül a melanoma gyanúja, keressük fel a bőrgyógyászati szakrendelést. Az orvos kideríti, tényleg ezzel a betegséggel állunk-e szemben, vagy esetleg más, sokkal ártalmatlanabb problémánk van. Érdeklődik a családi és a személyes kórtörténetről, a fennálló kockázati tényezőkről, a megelőzésben hasznos tanácsokat ad, és előírja a szükséges ellenőrző vizsgálatokat.

1982
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

23545
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]