Milyen mellékhatásai lehetnek a bőrrák kezelésének?

1386
HOZZÁSZÓLÁS:

A rák kezelésében alkalmazott módszerek rendkívül erőteljesek, ezért nem könnyű szabályozni azt, hogy csakis a rákos sejteket pusztítsák vagy távolítsák el: sokszor az egészséges sejtek egy része is károsodik. így a kezelés rendszerint kellemetlen mellékhatásokkal jár.anyajegy-03

A rákkezelés során jelentkező mellékhatások igen sokfélék lehetnek, leginkább a kezelés típusától és a kezelt terület nagyságától függnek. Természetesen egyéni különbségek is előfordulnak. A orvos egyik fő szempontja a kezelés megtervezésekor, hogy az a lehető legkevesebb mellékhatással járjon. A kezelésben részt vevő egészségügyi szakemberek készséggel adnak felvilágosítást a várható mellékhatásokról és enyhítésük módjáról. Hasznos lehet, ha elbeszélgetünk és tapasztalatokat cserélünk a hasonló betegségben szenvedő betegtársainkkal. A kezelőcsoport bármelyik tagja szívesen segít megszervezni a találkozót a hasonló kezelésben részesülő betegek között.

A műtét mellékhatásai

A mellékhatások a daganat méretétől és helyétől függően eltérőek lehetnek. A műtét utáni néhány napban jelentkező fájdalom gyógyszerekkel megszüntethető, ezért bátran mondjuk meg a nővérnek vagy az orvosnak, ha fájdalmaink vannak. A fáradtság vagy gyengeség a műtét után gyakori, s a teljes felépüléshez szükséges idő egyénenként eltérő.

A hegképződés problémát okozhat, ezt megelőzendő, a sebész csakis annyi szövetet távolít el, amennyi a daganat biztonságos kimetszéséhez, a kiújulás megelőzéséhez szükséges. A korai stádiumú melanoma eltávolítása után általában egy kis hegvonal (2,5-5 cm) marad vissza, amely idővel kivilágosodik.

A melanoma helyétől, a seb gyógyulási hajlamától, és a beteg hegképző (keloidképző) hajlamától függ, mennyire lesz a heg feltűnő. Nagy és vastag daganat esetén több környező szövetet távolítanak el. Bőrátültetéssel csökkenthető a hegképződés, de ilyen esetben feltétlenül feltűnő hegre kell számítanunk.

Az ágyéki vagy hónalji nyirokcsomók eltávolításával a nyirokrendszer károsodik, A nyirok áramlása a karban vagy a lábban lelassul, nyiroködéma (a nyirokcsomók eltávolítása következtében a szövetekben nyirok halmozódik fel, ami az adott területen duzzanatot okoz) alakulhat ki. A duzzanat szakszerű gyógytornával csökkenthető. A nyirokcsomók elvesztése azt is jelenti, hogy a beteg nehezebben birkózik meg a fertőzésekkel, ezért fokozottan ügyelni kell a sebek, vágások, horzsolások, égések, balesetek megelőzésére, mert ezek fertőzéshez vezethetnek.

A kemoterápia mellékhatásai

A mellékhatások elsősorban az alkalmazott gyógyszerektől és ezek adagjaitól függenek. Ugyanakkor, az egyéb kezelésekhez hasonlóan a mellékhatások egyénenként eltérőek lehetnek. A tumorellenes gyógyszerek a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, így sajnos a daganatsejteken kívül a gyorsan osztódó egészséges sejtek is a kemoterápia áldozatául esnek.

Ilyenek például a különböző vérsejtek, amelyek a fertőzések leküzdésében, a véralvadásban játszanak szerepet, illetve oxigént szállítanak a test távolabbi részeibe. Ha a daganatellenes kezelés a vérképző rendszer sejtjeire is hat, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre, könnyebben alakulhat ki náluk véraláfutás vagy vérzés, gyengébbnek érezhetik magukat.

A hajhagymák sejtjei és az emésztőrendszert bélelő sejtréteg sejtjei is a gyorsan osztódó sejtek közé tartoznak. Ha a kemoterápia ezeket károsítja, hajhullás és egyéb mellékhatások jelentkeznek, például étvágycsökkenés, hányinger, hányás és szájnyálkahártya-fekélyek. Gyógyszerekkel ezek a mellékhatások csökkenthetők. A kezelések közötti lábadozási időben, illetve a kezelés befejeztével a mellékhatások fokozatosan megszűnnek.

A biológiai kezelés melléldiatásai

A mellékhatások a kezelés módjától függően eltérőek: Interferon alkalmazása mellett influenzaszerű tünetek (borzongás, hidegrázás, láz, izomfájdalom, gyengeség, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés), kisebb erőhatásra is kialakul vérzés. Rendszeresen laborvizsgálatot kell végezni és figyelemmel kísérni a fehérvérsejtek és vérlemezkék számát. Néha romlik a májműködés. Valamennyi mellékhatás gyorsan rendeződik a szer elhagyását követően.

A sugárkezelés mellékhatásai

A mellékhatások az adott sugárdózistól és a kezelt terület nagyságától függően eltérőek. A kezelt bőrfelületen a napégésre emlékeztető bőrgyulladás alakul ki, valamint haj- és szőrvesztés jelentkezik. A mellékhatások enyhíthetők vagy megszüntethetők s tudnunk kell, hogy a kezelés befejeztével legtöbbször maguktól is elmúlnak.

1386
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

23545
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]